Instrument stemmen

Download de gratis app Ins-tuner lite voor Iphone of de app guitar tuner voor android.

De normale stemming van de 6-snarige gitaar is E A D G B E (van de bassnaren naar de hogere toe, snaar 6 => 1). Ezelsbruggetjes voor het stemmen van de gitaar:

De snaren van een gitaar, van de dikste naar de dunste snaar:

Een Aap Die Geen Bananen Eet

Dikkere snaren geven een voller geluid. Door die dikke snaren iets lager te stemmen zijn ze gemakkelijker te bespelen, ze zijn dan minder strak gespannen. Ook krijg je natuurlijk een lagere klank. Al sinds Jimi Hendrix worden gitaren vaak een halve toon lager gestemd, dus Eb Ab Db Gb Bb eb van dik naar dun. Deze stemming wordt “flat tuning” genoemd. Ook in die stemming kun je met deze online stemmer stemmen!
Twaalfsnarige gitaar stemmen

Een 12-snarige gitaar heeft deze stemming: e E – a A – d D – g G – B B – E E. Hierbij geven kleine letters snaren aan die een oktaaf hoger gestemd staan. De lage E, A, D en G snaren hebben dus ieder een oktaafsnaar er naast, de B en hoge E zijn gewoon dubbel (2x hetzelfde gestemd). Vanwege de hoge spanning op de hals wordt een twaalfsnarige gitaar ook wel eens in zijn geheel een halve toon, hele toon of zelfs meer, lager gestemd.
Ukelele stemmen

De ukelele is standaard gestemd: g C e a. De e is hetzelfde als de hoge e van de gitaar, de hoge a snaar is de toon van vakje 5 van de hoge e snaar van de gitaar. Het is ook de toon die een stemvork geeft. De 4e snaar van de ukelele (de g snaar) is een oktaaf hoger dan de G snaar van de gitaar en klinkt als de toon in vakje 3 van de hoge e snaar!
Basgitaar stemmen

Eigenlijk is een gewone 4-snarige basgitaar een elektrische contrabas. De stemming is ook het zelfde: E-A-D-G van laag naar hoog. Bij een vijfsnarige bas zit er een lage B-snaar bij, bij een zessnarige ook nog een hoge C snaar.

(Bron: Popschool maastricht)